miercuri, 27 ianuarie 2010

Basescu viziteaza Basarabia: Vom sprijini direct, nu doar politic, integrarea R. Moldova in UE

Proiectele comune de utilizare a fondurilor europene si sprijinul direct acordat Republicii Moldova in vederea integrarii in UE sunt doua dintre obiectivele majore ale vizitei pe care presedintele Traian Basescu o intreprinde in perioada 27-28 ianuarie in tara vecina.

"Avem la dispozitie 130 de milioane de euro puse la dispozitie de Uniunea Europeana pentru proiecte comune cu Republica Moldova si Ucraina. Procesul de utilizare a acestor bani a fost anevoios, nu s-au efectuat trageri din cauza fostei puteri, pana la instalarea regimului democratic", a subliniat presedintele intr-o scurta declaratie de presa tinuta pe Aeroportul Henri Coanda inainte de plecare.

De asemenea, seful statului a precizat ca unul dintre cele mai importante subiecte abordate cu puterea recent instalata la Chisinau este sprijinul direct pe care tara noastra il va acorda Republicii Moldova in vederea modernizarii Chisinaului si ridicarii acestuia cat mai rapid la nivelul tarilor din Balcanii de Vest alaturi de care sa poata demara negocierile pentru integrarea in UE.

"Sprijinul direct va fi un subiect abordat direct in discutia cu demnitarii moldoveni. Republica Moldova nu are nevoie doar de sprijin politic ci si de sprijin direct. Vom vedea formulele prin care puterea de la Chisinau intelege sa acordam acest sprijin", a mai declarat presedintele Traian Basescu.

Acesta a subliniat "pasii extrem de importanti facuti de la instalare de noul Guvern in clarificarea pozitiei fata de optiunea europeana", reamintind ca la 12 ianuarie a inceput negocierea asocierii la UE iar pe 25 ianuarie a avut loc la Bruxelles prima reuniune a grupului de actiune, la care copresedinti au fost Romania si Franta.

In timpul vizitei vor fi discutate si cele 12 acorduri de negociere dintre Romania si Republica Moldova care au fost inghetate de vechiul regim.

Presedintele Traian Basescu este insotit in aceasta vizita oficiala de o delegatie importanta formata din ministrii care au diverse atributii in aceste proiecte, printre care Vasile Blaga, Ministrul Administratiei si Internelor, Adriean Videanu, Ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Teodor Baconschi, Ministrul Afacerilor Externe, Catalin Predoiu, Ministrul Justitiei si Elena Udrea, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului.

Programul vizitei include o intalnire cu Mihai Ghimpu, presedintele interimar al tarii si participarea la o sedinta comuna a delegatiilor celor doua state la care presedintele Basescu va fi decorat cu Ordinul Republicii.

In programul seful statului roman mai sunt incluse intrevederi cu premierul Vladimir Filat, cu primarul general al municipiului Chisinau Dorin Chirtoaca, cu liderii/ reprezentantii fractiunilor parlamentare - Maria Postoico, Mihai Godea, Ion Hadarca, Dumitru Diacov, Vasile Balan si cu liderii Aliantei pentru Integrare Europeana - Mihai Ghimpu, Vladimir Filat, Marian Lupu, Serafim Urechean.

Pe 28 ianuarie, cei doi presedinti se vor deplasa la Cahul unde vor vizita Universitatea si sediul viitorului Consulat al Romaniei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Blog din Moldova Display Pagerank toateBlogurile.ro