vineri, 29 ianuarie 2010

R.Moldova trebuie sa intre mai intai in NATO pentru a se integra in UE

Politologul Dan Dungaciu atrage vineri atentia asupra faptului ca neutralitatea prevazuta in Constitutia Republicii Moldova blocheaza intrarea acestei tari in NATO si implicit integrarea ei in Uniunea Europeana.

Consecintele vizitei presedintelui Traian Basescu in Republica Moldova au fost intens dezbatute vineri la Radio Romania Actualitati de politologul Dan Dungaciu si istoricul Armand Gosu, redactorul sef al revistei "22", ambii cazand de acord ca vizita delegatiei romane este doar punctul de pornire al unui lung drum la capatul caruia Republica Moldova ar putea intra in Uniunea Europeana.

In acest sens, Dan Dungaciu a explicat ca Republica Moldova reprezinta un caz special, aproape unic, ea nefiind membra NATO.

"Drumul Romaniei a avut o statie esentiala numita NATO (...) Republica Moldova e un caz aproape unic, special, pentru ca in Constitutie e stipulata neutralitatea tarii (e doar constitutionala, in realitate nu exista de fapt, in Transnistria exista trupe ruse). Neutralitatea blocheaza teoretic intrarea in NATO si o scoate din seria integrarii firesti", a declarat Dungaciu.

Acesta a reamintit ca premierul moldovean Vlad Filat a primit in acest sens o invitatie semnificativa din partea secretarului de stat american Hillary Clinton care a declarat explicit "asteptam Republica Moldova in spatiul euroatlantic". "Ceea ce inseamna nu numai intrarea in UE ci si in NATO. Chisinaul trebuie sa se deschida pentru o dezbatere reala legat de integrarea in NATO", a subliniat politologul.

Retorica a fost foarte buna, greul de abia acum incepe

Pe de alta parte, acesta a afirmat ca parteneriatul anuntat de presedintele Traian Basescu intre Romania si Republica Moldova are in perspectiva "potentialitati extraordinare", dar deocamdata ele sunt doar la nivel de intentie.

"Dincolo de retorica foarte buna, urmeaza cele 99% transpiratie, ca parteneriatul sa capete 'carne'. Asta e miza evenimentelor care se vor intampla dupa vizita, greul de acum incolo incepe", considera acesta.

Dungaciu a reamintit ca Republica Moldova incepe in acest an doar negocierile pe un acord de asociere, care, de exemplu, in Ucraina dureaza de 3 ani. Pe de alta parte, dupa incheierea acestora Romania a avut nevoie de 12 ani pentru a se integra efectiv in Uniunea Europeana, si asta in conditii extrem de favorabile in care "toate usile erau deschise".

"Angela Merkel a declarat dupa intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona ca este nevoie de o pauza pentru a fi digerate toate aceste schimbari, asa incat si daca ar semna acordul de asociere in 2010 Republica Moldova tot ar mai avea de parcurs inca 10-12 ani", a mai spus Dungaciu la postul public de radio.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Blog din Moldova Display Pagerank toateBlogurile.ro