joi, 25 martie 2010

Liderii AIE au puncte de vedere diferite privind noua Constituţie

„Proiectul noii Constituţii este foarte bun şi va pune capăt crizei existente astăzi, dar şi celor care urmau să fie pe viitor”, a declarat astăzi preşedintele interimar, Mihai Ghimpu, care, alături de alţi lideri ai Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE), au participat la şedinţa finală a Comisiei pentru reforma constituţională.

Mihai Ghimpu s-a arătat mulţumit de proiectul documentului şi speră că liderii AIE vor cădea de acord şi va fi adoptată o nouă Constituţie. Totodată, preşedintele interimar a menţionat că nu este împotriva instituirii Comisiei parlamentare privind modificarea articolului 78 din actuala Constituţie. „Parlamentul va decide, în cele din urmă, care variantă va fi cea mai bună”, a spus Ghimpu.

Liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, a declarat, la rândul său, că experţii propun proiectul, dar urmează să fie luată o decizie politică, care să fie luată conform recomandărilor Comisiei de la Veneţia. „Trebuie şi în continuare să ne păstrăm statutul de neutralitate, pentru că doar aşa putem să reîntregim Republica Moldova. De asemenea, nu sunt pentru judeţe sau regiuni, ci pledez pentru modelul lituanian cu patru nivele ale administraţiei. Plus la asta, sunt pentru limba moldovenească, identică cu cea română. Anume aşa văd eu lucrurile, pentru a nu tensiona societatea”, a precizat Lupu.

Vicepreşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Mihai Godea, a menţionat că proiectul înaintat de Comisie nu este unul final, ci va suferi modificări. „Urmează să aibă loc dezbateri în Parlament, să consultăm partenerii noştri externi şi societatea civilă. Ulterior vom putea vorbi despre proiectul unei noi Constituţii”, a declarat Godea.

Acesta a mai adăugat că Mihai Ghimpu nu a fost lăsat de unul singur să rezolve criza. „Avem unele divergenţe pe termeni, dar nu pe concept. Actuala Constituţie are mai multe dezechilibre, iar prin consens le vom remedia”. Mihai Godea l-a contrazis pe Marian Lupu în ceea ce priveşte neutralitatea Republicii Moldova. „Nu putem să vorbim de neutralitate când pe teritoriul ţării sunt trupe străine. Noi trebuie să asigurăm neutralitatea prin evacuarea acestor trupe”, a conchis oficialul PLDM.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Blog din Moldova Display Pagerank toateBlogurile.ro