vineri, 2 aprilie 2010

Chirtoacă: aceste dezvăluiri nu sunt o acumulare de capital electoral

„Pentru informația dumneavoastră: eu sunt primarul municipiului Chișinău. Primăria finanțează poliția municipală. Acum apar guri care spun că mediatizarea informației video și studierea acesteia nu sunt treaba mea. Atunci a cui e treaba? O spun sus și tare că nu sunt mulțumit de mersul anchetei și că oamenii ar trebui să știe ce se întâmplă în țară”, a declarat primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, în cadrul ediției de joi, 1 aprilie, a emisiunii „Прямой разговор” (Priamoi razgovor), la Jurnal TV.

Primarul capitalei consideră că aceste cadre nu au fost distruse fie din cauza că cei care le dețineau nu au primit indicații, fie că aceștia nu au îndeplinit ordinul de distrugere. Analistul politic, Petru Bogatu, e de părerea că aceste materiale ar putea fi și o copie, care oricum nu putea fi distrusă, deoarece „astfel de informații oricând sunt cuiva utile”. „Ar fi fost bine să aflăm de aceste informații de la Procuratura Generală sau de la anchetatori. În plus, a ști despre aceste informații și a face ceva pe baza lor sunt două lucruri diferite. Știu de existența secretului anchetei, dar, într-un astfel de caz, cu o astfel de rezonanță, măcar ceva trebuia spus lumii”, spune Petru Bogatu. Dorin Chirtoacă consideră că Procuratura ar fi trebuit să anunțe cel puțin Ministerul Afacerilor Interne, pentru ca cei care sunt implicați în aceste materiale să fie suspendați pe perioada anchetei, sau chiar dați afară. „Există prezumția de nevinovăție, dar nu uitați că acolo se aflau aproximativ 300 de polițiști. Întâmplător? MAI ar fi trebuit să întreprindă cel puțin o anchetă internă în acest sens”, susține Chirtoacă.

Președintele Asociației „Promo-LEX”, Ion Manole, este de aceeași părere, că, deși se cunosc atâtea detalii, ancheta decurge foarte lent. „Este clar că mulți din cei bătuți în comisariate în zilele ce au urmat evenimentelor din 7 aprilie 2009, au fost identificați de polițiști în urma vizionării unor materiel video. Sunt video materiale private, presa are o mulțime de cadre video. E straniu că cei care sunt suprinși de camerele de luat vederi că aruncau cu pietre și devastau nu sunt aceleași persoane care ulterior au fost bătute și torturate. Iată că a trecut aproape un an și încă batem pasul pe loc în acest sens”, spune Ion Manole.

Referindu-se la unele acuzații, că în urma acestor dezvăluiri nu s-a dorit decât acumularea de capital politic, primarul capitalei a remarcat: „Când în decurs de o jumătate de an cer adevărul de la anchetatori și nu obțin nimic, nu e acumulare de capital electoral. Iar când fac unele dezvăluiri în acest sens - este? Când le spuneam că nu se poate așa, ca unii implicați în acele evenimente să dețină în continuare unele funcții nu e corect, mi se spunea că totul va fi bine. iată că totul e bine. Societatea așteaptă de la noi ceva, așteaptă răspunsuri. Pedepsiți trebuie toți, începând cu cel care a dat acele ordine și terminând cu cei care le-au executat”.

Analistul Petru Bogatu consideră că încă nu este clar cine va câștiga ăîn urma acestor dezvăluiri pe plan politic. „Acum unicul care are de câștigat este poporul. Nu contează canalul prin care noi am aflat de aceste informații. Este clar că astfel de acțiuni, ca cele surprinse de acele camere, nu puteau fi avea loc legal. Nu era instituită stare de război, ca Voronin să dea ordine”, spune Petru Bogatu. Jurnal.md

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Blog din Moldova Display Pagerank toateBlogurile.ro