vineri, 2 aprilie 2010

Mihai Ghimpu: Nu ne trebuie polițiști care slujesc o dictatură

„Expertiza a stabilit că Valeriu Boboc a decedat în urma loviturilor violente aplicate. Ați văzut imaginile video. Aveți loviturile, aveți totul pe față”, a declarat președintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, în cadrul ediției de joi, 1 aprilie, a emisiunii „Chestiunea Zilei” la Jurnal TV.

Tatăl lui Valeriu, Victor Boboc, este convins că tânărul care este lovit în imagini, corpul căruia este urcat mai târziu într-o Niva de culoare argintie, este fiul său. „Știam de aceste imagini înainte de a fi acestea dezvăluite astăzi, dar nu puteam să divulg informația, din cauza anchetei. Acum, însă, pot vorbi despre aceasta, deși mi-e greu să vorbesc despre faptul, că băiatul meu a fost considerat cel mai rău din lume și pe care, în acea zi, polițiștii și-au vărsat ura”, spune tatăl tânărului omorât în bătaie.

Mihai Ghimpu consideră că polițiștii au ieșit să-i vâneze pe tineri anume noaptea, deoarece aceștia se temeau de o ripostă din partea mulțimii. „Eu cred că cel care a dat comanda zis: Acum, că nu-s mulți, ia dați-le o lecție, ca a doua zi să nu mai aibă nimeni curaj să iasă în stradă. Nu putem bănui cine a dat această comandă. Acest fapt urmează să fie stabilit de anchetă. Prin aceste dezvăluiri am ajuns la Iacob Gumeniță. Acum el să răspundă, ce căuta acolo? Cine l-a trimis? Cine i-a dat comanda? Numai așa vom ajunge la toți cei vinovați de acele incidente”, spune președintele interimar al țării.

Referindu-se la declarațiile ministrului Afacerilor Interne, Victor Catană, Mihai Ghimpu consideră că aceste devzăluiri nu au cum încurca mersul anchetei. „Să nu-mi spună el mie astfel de povești. Eu nu cunosc aceste lucruri din ianuarie, ca unii, dar să știi timp de trei luni de zile de aceste materiale video, și să spui că „nu putem depista”, că „erau mascați”, că erau îmbrăcați, că erau dezbrăcați... Nu vreau să pun note acum. Iar de ce unii nu doar că nu au fost eliberați din funcții, dar au și fost avansați, voi afla din ulterioarele discuții din cadrul Alianței”, spune Mihai Ghimpu.

Președintele interimar al Republicii Moldova consideră că aceste cadre video sunt probe pe care nimeni nu le poate pune la îndoială. „Eu am făcut aceste probe publice, deoarece consider că societatea trebuie să cunoască ce s-a întâmplat în acea seară în PMAN. Eu mai dispun de cadre video, pe care le voi studia și le voi face publice. E foarte bine că lumea știe și presa va începe să facă propriile investigații. Acum nimeni nu poate ascunde nimic și toți vor trebui trași la răspundere”, spune Mihai Ghimpu. „Nu sunt jurist, dar poate chiar e mai bine să știe lumea ce s-a întâmplat, că prea mulți ies cu mărturii false, că n-a fost așa. Iată că adevărul a ieșit la iveală”, îl susține Victor Boboc.

Ghimpu spune că și-a amintit de existența acestor casete la o discuție recentă despre criminalitate, despre mersul anchetei privind evenimentele din 7 aprilie. „Când am văzut că sunt invitați la procuratură comuniștii, care continuă să dea vina pe noi, m-am luminat și mi-am adus aminte de această informație”, spune președintele interimar al țării.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Blog din Moldova Display Pagerank toateBlogurile.ro