luni, 26 aprilie 2010

Liderul romanilor din Ucraina a fost ales vicepresedinte al APCE

Deputatul roman Ion Popescu, seful delegatiei parlamentare a Ucrainei la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei si membru al Partidului Regiunilor, formatiunea presedintelui Viktor Ianukovici, a fost ales luni vicepresedinte al APCE.

Decizia a fost luata la sesiunea plenara si a fost anuntata de presedintele APCE, Mevlut Cavusoglu.

La alegerile legislative anticipate din septembrie 2007, Ion Popescu, presedintele Uniunii Interregionale "Comunitatea Romaneasca din Ucraina", a obtinut pentru a patra oara un mandat de deputat in Rada de la Kiev candidand pe listele Partidului Regiunilor.

Presedintele Viktor Ianukovici, liderul Partidului Regiunilor, considerat de orientare prorusa, si-a asigurat anul trecut sprijinul romanilor din Ucraina la turul intai al alegerilor prezidentiale prin semnarea unui acord ce garanta mai multe drepturi pentru minoritatile de pe teritoriul ucrainean.

Acordul prevedea, in special, ca romana sa primeasca statutul de limba regionala oficiala in zonele locuite in majoritate de romani si sa fie anulate prevederile Ministerului Invatamantului de la Kiev, prin care, in urma unui ordin al fostului presedinte Viktor Iuscenko, s-a decis modificarea programelor scolare, astfel incat, din 2010, predarea materiilor sa se faca exclusiv in limba ucraineana.

De altfel, Ianukovici si-a reiterat la inceputul lunii ianuarie promisiunea de a acorda limbilor minoritatilor din Ucraina statut de limba regionala, in cazul in care va obtine victoria la alegerile prezidentiale. In plus, romanilor din Ucraina le-au fost promise locuri pe lista Partidului Regiunilor pentru candidatii independenti la alegerile locale din 30 mai 2010 si la parlamentare, dar si atragerea reprezentantilor comunitatii in organismele de conducere locale si regionale.

In februarie, Ion Popescu a declarat pentru NewsIn ca avut o scurta intalnire cu Viktor Ianukovici la ceremonia de investire a noului lider de la Kiev. El a adaugat ca romanii din Ucraina cred ca Viktor Ianukovici isi va respecta promisiunile facute comunitatii in campania electorala pentru alegerile prezidentiale si spun ca situatia minoritatii s-ar putea schimba in timp.

Comunitatea romanilor se concentreaza cu precadere in trei zone din Ucraina, in Transcarpatia, nordul Bucovinei si sudul Basarabiei. Potrivit MAE, comunitatea romaneasca din Ucraina numara peste 400.000 de persoane, dintre care 151.000 romani, iar 258.600 "moldoveni". Sursa: NewsIn

4 comentarii:

  1. Ăsta-i agent rus garantat. Nu îmi dau seama cum îi prosteşte pe românii de acolo...

    RăspundețiȘtergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  3. Deja a facut - ia organizat pe romanii din Ucraina in UI CRU. A scris istoria lor - Romanii din Ucraina. Le-a consfitit drepturi in Constitutie, fiin coautor al acesteea. Despre Ion Popescu poti citi, cautand in Google.

    RăspundețiȘtergere

Blog din Moldova Display Pagerank toateBlogurile.ro