sâmbătă, 8 mai 2010

Medvedev: Trebuie să fim pregătiţi pentru riscul unui conflict mondial


Un conflict de amploarea celui de-al II-lea Război Mondial încă este posibil, iar Rusia trebuie să fie pregătită, prin păstrarea posibilităţilor strategice, afirmă preşedintele rus, Dmitri Medvedev, într-un interviu acordat publicaţiei Izvestia, relatează pagina online a agenţiei RIA Novosti.

"Din nefericire, un asemenea conflict este posibil, din cauza existenţei unor ţări diferite, cu interese diferite . Există o cantitate imensă de arme pe planetă, iar unii consideră că războiul este o modalitate de soluţionare a problemelor politice. Trebuie să fim pregătiţi", subliniază preşedintele Rusiei, apreciind că armamentul nuclear strategic este "un mijloc eficient pentru protejarea intereselor naţionale".

"Trebuie să perfecţionăm sistemul de apărare şi să ne înţelegem cu principalii parteneri, ceea ce am şi făcut semnând cu americanii un nou tratat START", precizează Medvedev la 65 de ani de la victoria împotriva Germaniei naziste.

În acelaşi interviu, Medvedev a subliniat că nu trebuie să existe termen de prescriere pentru crimele comise de nazişti, aceştia având responsabilitate indiferent de vârstă. "Poate că sunt eu prea sever, dar aceste crime nu au termen de prescriere, iar cei care le-au comis trebuie să poarte responsabilitatea indiferent de vârstă", subliniază preşedintele rus.

De altfel, Medvedev a subliniat că totalitarismul sovietic a afectat economia ţării, provocând întârzieri care într-un final au condus la destrămarea URSS. "Uniunea Sovietică a atins obiectivul principal, anume învingerea unui inamic foarte puternic, întrunirea condiţiilor pentru dezvoltarea liberă a Europei, dar a făcut aceste lucruri cu preţul unor sacrificii colosale", afirmă Medvedev, apreciind că URSS nu a profitat deplin de perioada postbelică în domeniul dezvoltării economice.

"URSS a rămas o societate de tip totalitar, care bloca dezvoltarea a numeroase procese economice şi oprima oameni", continuă Medvedev.

Şeful statului rus apreciază că majoritatea arhivelor militare sovietice din cel de-al II-lea Război Mondial ar trebui deschise.

"Cred că trebuie să creăm un sistem de arhive militare care să permită cetăţenilor ruşi şi străinilor să aibă acces la documente declasificate", precizează Medvedev. Sursa: Jurnal.md , preluare mediafax.ro

Un comentariu:

  1. Gorbaciov il contrazice pe Medvedev: Nu mai e posibil un razboi mondial

    Presedintele Rusiei, Dmitri Medvedev este de parare ca un nou razboi mondial, in care ar putea fi folosite si arme nucleare, este inca posibil.

    Afirmatiile lui Dmitri Medvedev, facute intr-un interviu acordat ziarului Izvestia (http://www.izvestia.ru/pobeda/article3141617/) au fost contrazise de fostul presedinte al URSS, Mihail Gorbaciov, care a spus, citat de ITAR-TASS, ca un conflict de proportiile celui de-al Doilea Razboi Mondial nu mai poate avea loc.

    "Exista foarte mult armament, multi militari si multe probleme nerezolvate. Pot izbucni conflicte, dar nu cred ca se poate ajunge la proportia unui razboi mondial", si-a dat cu parerea Mihail Gorbaciov.

    "Marea problema de azi este sa invatam sa traim in aceasta lume globala si sa identificam metodele adecvate de a trai in aceasta lume globala, mai ales sub aspectul securitatii", a spus Gorbaciov.

    Fostul lider sovietic sustine insa ca fiind foarte necesara, propunerea presedintelui rus Dmitri Medvedev privind crearea unui nou sistem pentru securitatea europeana.

    "Eu sustin aceasta parere a sa, referitoare la crearea unui sistem european de aparare", a completat Gorbaciov.
    Sursa: Ziare.com

    RăspundețiȘtergere

Blog din Moldova Display Pagerank toateBlogurile.ro