duminică, 20 iunie 2010

DW: Miliţia lui Smirnov a luat ostatică o tânără din Tighina

Miliţia transnistreană a răpit o tânără din Tighina, deoarece mama ei, care se află la tratament în Chişinău, nu s-a prezentat la audieri într-un dosar penal fabricat de regimul separatist. Pretinsul anchetator transnistrean i-a comunicat telefonic mamei că fata va sta în subsolul comisariatului până când mama se va preda. 

Elena Dobroviţkaia s-a dus la miliţie să spună că mama sa nu se poate prezenta la audieri, deoarece este internată în Secţia de cardiologie a unui spital din Chişinău. Înainte să iasă din casă i-a telefonat mamei şi i-a spus că se simte rău şi că are febră. S-a dus, totuşi, ca să evite problemele ulterioare. Acolo a fost luată ostatic şi băgată în subsolul comisariatului de miliţie, iar pretinsul anchetator, exact ca în filmele cu răpitori, i-a telefonat mamei şi i-a spus că fiica sa va sta în subsolul comisariatului până când mama se va preda.

Mama fetei, Zinaida Ciuhnenco, cere ajutor de la oricine poate face posibilă eliberarea fiice sale:

“Cui să mă plâng? Am trei copii singură. Pe cel mai mare l-au închis cu patru ani în urmă. L-au bătut! Eu am început să scriu plângeri peste tot. Pe 20 mai l-au condamnat la 6 ani de închisoare. Şi ei au început déja pe mine să mă persecute ca să nu mai scriu mai departe. M-au închis de trei ori! Nu mai vreau să mă întorc acolo şi vreau să-mi aduc şi copiii în partea astlaltă. Să mă ajute cineva!”.

Autorităţile de la Chişinău nu sunt capabile să-şi apere proprii cetăţeni”, susţine deputatul Oazu Nantoi, care se întreabă ce împiedică Procuratura de la Chişinău să intenteze dosare penale şi „să-i anunţe în urmărire generală pe toţi criminalii de stat de la Tiraspol, pentru ca, cel puţin, să nu poată ieşi din Transnistria”? Această întrebare rămâne fără răspuns de fiecare dată când este adresată autorităţilor responsabile de la Chişinău.

Înainte de răpirea Elenei Dobroviţkaia, securitatea de la Tiraspol i-a arestat sub acuzaţia de „înaltă trădare” în favoarea Republicii Moldova pe jurnalistul Ernest Vardanean şi pe Ilie Cazac, simplu angajat fiscal. Părinţii lui Ilie Cazac au declarat greva foamei de aproape o săptămână şi pichetează non-stop Ambasada Federaţiei Ruse din Chişinău, cerând eliberarea fiului din arest. Disperarea părinţilor a ajuns la limită. Tatăl lui Ilie a ameninţat că-şi va da foc în faţa Ambasadei ruse dacă fiul său nu va fi eliberat. Ambasadorul rus, Valerii Kuzmin, a declarat că familia lui Cazac protestează în zadar în faţa Ambasadei ruse, deoarece „Rusia nu se implică în treburile interne ale Transnistriei”.

Ieri, securitatea de la Tiraspol a trimis o scrisoare la Chişinău în care anunţă că Ilie Cazac a recunoscut că este agent al Chişinăului. Un autodenunţ similar a făcut cu o lună în urmă şi jurnalistul Ernest Vardanean. Părinţii lui Cazac şi soţia lui Vardanean au declarat că cei doi au fost somaţi sub teroare să facă declaraţiile respective şi că în realitate ei nu au nici un fel de relaţii cu securitatea.

Prim-vicepremierul moldovean responsabil de reintegrarea ţării, Victor Osipov, a declarat că autorităţile separatiste nu au înaintat nici o condiţie pentru eliberarea persoanelor deţinute arbitrar:
„Din cauza complexului de nerecunoaştere, autorităţile acestei regiuni încearcă să demonstreze că au toate instituţiile şi tot cadrul necesar pentru a se apăra. Ei fac aceste arestări şi răpiri nu pentru a obţine ceva în schimb, ci pentru a demonstra că sunt stat”.

Autor: Vitalie Călugăreanu, DW - Chişinău

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Blog din Moldova Display Pagerank toateBlogurile.ro