sâmbătă, 12 iunie 2010

Valeriu Lazăr: „Rusia a fost, este şi va fi partenerul comercial strategic al Moldovei”

Succesul relaţiilor comerciale bilaterale depinde în mare măsură de complementaritatea economiilor celor 2 state, adică ce nu are un stat să ia de la celălalt şi invers, a menţionat ministrul Economiei Valeriu Lazăr astăzi, 11 iunie 2010, în cadrul conferinţei video cu tema „Atractivitatea investiţională a Moldovei”, la care au participat de la distanţă şi reprezentanţi ai Moscovei.  „Rusia importă din Moldova produse agro-alimentare, iar noi importăm resurse energetice pentru consum final şi pentru consum de producţie”, a declarat Lazăr în acelaşi context.

Datele statistice arată că Rusia ocupă primul loc printre partenerii comerciali ai Moldovei şi, potrivit declaraţiilor ministrului Economiei moldovean, aceasta va rămâne partenerul strategic al Republicii noastre. „Pe timp de criză, dialogul comercial cu Rusia devine şi mai important pentru Moldova”, a mai adăugat Lazăr în acest context.

În acelaşi timp, ministrul a ţinut să menţioneze că investitorii ruşi nu sunt prea activi în Moldova. „Nu este vorba că nu vor sau le este greu să facă investiţii aici, dar pentru că ei solicită proiecte investiţionale mari, care sunt foarte puţine. Până anul viitor aceste proiecte mari vor exista în Moldova”, asigură Valeriu Lazăr.

 Pe de altă parte, Tamara Guzencova, specialist al Institutului de cercetări strategice de la Moscova, a mulţumit ministrului Economiei moldovean pentru discursul echidistant şi nepolitizat. „Dacă nu aş fi cunoscut realitatea, aş fi înţeles din discursul dumneavoastră că între Moldova şi Rusia e linişte şi pace. Nu putem rupe politica de economie, dar în ultimul timp relaţiile economice ruso-moldovene sunt analizate la Chişinău nu de economişti, dar de politologi”, a declarat Guzencova.

„Sunt afiliat politic şi sunt un politician tânăr, dar sarcinile asociate unui ministru al Economiei sunt dominante. Chiar ne-am impus principial obiectivul de a nu politiza situaţia”, a ţinut să explice Valeriu Lazăr.

Conferinţa video s-a finalizat cu o atitudine deschisă de ambele părţi spre continuarea dialogului. „Este necesar ca relaţiile ruso-moldovene să fie discutate într-un format mai larg. Conferinţa de astăzi este doar un pas spre discuţiile viitoare”, a declarat ministrul Economiei. „Sperăm că nu va fi pentru ultima dată când vom dezbate acest subiect”, s-au pronunţat de cealată parte reprezentanţii de la Moscova.

Sursa: UNIMEDIA / www.tribuna-basarabiei.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Blog din Moldova Display Pagerank toateBlogurile.ro