luni, 30 august 2010

Bogatu: „Rușii s-au jucat cu Filat, dar mizează pe Lupu”

Tentativa premierul Vlad Filat de a intra în grațiile Moscovei a eșuat, în timp ce Kremlinul continuă să mizeze pe Marian Lupu. Cel puțin așa crede analistul politic, Petru Bogatu, care a declarat, într-un interviu pentru Europa Liberă, că Rusia ar fi urmărit, de fapt, să-l convingă pe Vlad Filat să nu candideze la preșidenție.

„Moscova mizează pe Marian Lupu ca şi odinioară. Vlad Filat a încercat să intre în graţiile Moscovei, pentru că încearcă să se plaseze temeinic în centrul segmentului electoral şi să-şi extindă bazinul electoral cât mai mult. Din acest punct de vedere, strategia lui probabil că era rezonabilă. A încercat să nu fie obstrucţionat dinspre Răsărit şi probabil că a sperat că aşa se va întâmpla”, crede analistul politic.

Potrivit lui Petru Bogatu, adevăratul scop al Rusiei a fost să-l convingă pe Filat să nu se înscrie în cursa pentru prezidențiale. „Probabil că ruşii s-au jucat cu Filat, încercând să-l determine să nu ia parte la alegerile prezidenţiale. Și asta pentru ca astfel să-i netezească drumul spre preşedinţie lui Marian Lupu”, spune Bogatu.

În context, Petru Bogatu a evocat „războiul” declarațiilor dure din ultima vreme dintre Lupu și Filat. „Astfel putem interpreta şi reacţia extrem de nervoasă a lui Marian Lupu, când l-a acuzat pe premier că l-ar fi trădat. Probabil că şi democraţii, şi cei care-i sprijină din afară, sperau că Filat nu va lua parte la scrutinul prezidenţial. Iată că acum lucrurile nu stau aşa şi Moscova ostentativ i-a întors spatele lui Vlad Filat. Moscova nu l-a sprijinit niciodată, dar a încercat să se pună bine, poate, pe lângă el, ca să-l convingă să nu participe la alegerile prezidenţiale”, explică analistul Bogatu.

Totuși Petru Bogatu a ținut să menționeze că, fără doar şi poate, miza adevărată şi sinceră a Kremlinului este Partidul Comuniştilor, care este însă constrâns de condiţiile actuale, fiind în scădere după înfrângerea în alegeri și neavând până în acest moment un candidat cu priză pentru alegerile prezidenţiale.

În ultimele săptămâni, relaţiile dintre liderul PLDM, Vlad Filat, şi liderul PD, Marian Lupu, s-au răcit. Și asta după ce premierul a anunţat că va participa la alegerile prezidenţiale, iar Marian Lupu a declarat, la rândul său, că astfel Filat a trădat valorile și principiile Alianței pentru Integrare Europeană.
sursa: jurnal.md
foto: adevarul.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Blog din Moldova Display Pagerank toateBlogurile.ro