vineri, 27 august 2010

Moldova aniversează 19 ani de independenţă

Cetăţenii Republicii Moldova aniversează astăzi 19 ani de independenţă. Cu acest prilej, reprezentanţii instituţiilor de stat şi private, precum şi oameni simpli, au arborat tricolorul.

Preşedintele interimar Mihai Ghimpu, premierul Vlad Filat, deputaţi, miniştri, dar şi oameni simpli au depus flori la monumentul domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt.

Moldovenii au fost felicitaţi de şefii de sta şi de guverne din mai multe ţări ale lumii, inclusiv de preşedintele american. „Din numele preşedintelui Obama şi poporului Statelor Unite ale Americii felicit poporul Moldovei cu ocazia aniversării a 19-ea a Zilei Independenţei, 27 August”, se arată într-un mesaj al secretarul de stat Hillary Clinton.

Statele Unite ale Americii sunt angajate de a conlucra cu poporul Moldovei pe calea construirii unei naţiuni democratice şi prospere. Programul Compact al Corporaţiei Millennium Challenge pe care l-am semnat în acest an este un testament al progresului pe care Moldova la obţinut în transparenţa guvernării, drepturile omului şi reforma economică. Statele Unite susţin independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Moldovei, şi doresc şi în continuare să ajute Moldova pe calea integrării europene.

Doresc poporului Moldovei o celebrare festivă şi în siguranţă, şi sper să continuăm şi pe viitor să întărim şi să adâncim cooperarea dintre ţările noastre, se mai arată în mesaj.

Prim-ministrul Federaţiei Ruse, Vladimir Putin a felicitat şi el poporul moldovenesc cu ocazia Sărbătorii naţionale Ziua Independenţei Republicii Moldova.

„Stimate dle Prim-ministru, vă rog să primiţi felicitări sincere cu prilejul sărbătorii naţionale a Republicii Moldova. În această zi solemnă, Vă urez sănătate, bunăstare şi succese, iar cetăţenilor Moldovei – fericire şi prosperare. Sunt sigur că relaţiile tradiţionale de prietenie şi simpatie reciprocă, care dăinuiesc între popoarele noastre din cele mai vechi timpuri, vor contribui la consolidarea cooperării moldo-ruse reciproc avantajoase în diverse sfere”, se menţionează în mesajul semnat de Vladimir Putin.

Nikolai Azarov, prim-ministrul Ucrainei, a urat poporului moldovenesc pace şi bunăstare, iar premierului Vlad Filat – sănătate şi succes în activitate.

„Sunt sigur că relaţiile prieteneşti şi parteneriatul reciproc avantajos dintre ţările noastre vor duce la atingere scopului strategic comun – calitatea de membru a Uniunii Europene, iar dezvoltarea ascendentă a dialogului moldo-ucrainean pe principiul respectului reciproc şi relaţiilor de bună vecinătate vor duce la consolidarea cooperării în viitor în interesul cetăţenilor ţărilor noastre”, se spune în mesajul semnat de Nikolai Azarov.

Prim-ministrul României, Emil Boc, transmite cele mai calde gânduri de bunăstare tuturor cetăţenilor Republicii Moldova.

„Pe parcursul mandatului Dumneavoastră şi al Guvernului pe care îl conduceţi m-am bucurat să constat că Republica Moldova a fost repusă pe harta democraţiilor europene, devenind un interlocutor sigur şi predictibil pentru partenerii săi europeni. De asemenea, perioada deosebit de fastă pe care o traversează relaţia bilaterală în ultima perioadă îmi oferă motive reale de optimism în ceea ce priveşte aprofundarea dialogului bilateral, în toate domeniile, care să aducă cît mai rapid beneficii cetăţenilor de pe ambele maluri ale Prutului”, se spune în mesajul lui Emil Boc.

Pe 27 august 1989 la Chişinău a avut loc cea mai mare demonstraţie din istoria ţării de până atunci. Peste 750 de mii de moldoveni s-au adunat în centrul capitalei pentru a cere Sovietului Suprem al RSS Moldoveneşti, oficializarea limbii române şi trecerea la alfabetul latin. Exact doi ani mai tarziu Parlamentul de la Chişinau a adoptat Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova. sursa: Jurnal.md

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Blog din Moldova Display Pagerank toateBlogurile.ro