duminică, 5 septembrie 2010

Plugaru despre guvernanți: „Incompetenți sau vânduți lui Plahotniuc”Plugaru despre guvernanți: „Incompetenți sau vânduți lui Plahotniuc”

Faptul că de un an de zile conducerea țării tace în cazul Plahotniuc, cu toate că în campania de anul trecut au folosit declarații privind ilegalitățile acestuia, denotă complicitate şi protecţionism pentru controversatul om de afaceri. De această părere este juristul Anatol Plugaru, care a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că guvernanţii sau nu ştiu cum să acţioneze, sau sunt şi ei vânduţi.

„De mai bine de un an presa scrie despre afacerile lui Plahotniuc, iar preşedintele interimar Ghimpu abia acum se trezeşte să convoace Consiliul Suprem de Securitate. Imaginaţi-vă, dacă Mocanu are dreptate, cine vine la preşedinţie. Lupu – mafiot sau Filat-contrabandist? Cine sunt preşedintele Ghimpu şi premierul Filat, dacă ei nu se implică?”, a subliniat juristul.

„Nu ştiu de ce dovezi mai este nevoie ca să vezi că avem mafie, dacă țara este la pământ – iar aici se pot face milioane. Ce fel de documente se cer când vin oameni vii cu declarații?”, se întreabă juristul. Plugaru mai crede că nu contează cine stă şi dacă stă cineva în spatele lui Sergiu Mocanu. „Toți vorbesc cine stă în spatele lui Mocanu. Nu contează cine stă în spatele lui Mocanu, contează numai dacă este adevarat ce spune”, a menționat acesta.

Juristul Plugaru a ținut să vorbească și despre tinerii care au protestat la 7 aprilie. „Oare acești tineri au protestat pentru Plahotniuc, ca acesta să aibă și mai multă putere decât pe timpul lui Voronin?”, spune Plugaru. Juristul mai crede că Plahotniuc s-a folosit de posibilitățile lui Voronin, iar acum încearcă să se folosească de puterea actuală.

La rândul său, juristul Mihai Petrache a menţionat că Plahotniuc nu este unicul şi cel mai bogat om din Republica Moldova. „Întrebarea trebuie pusă altfel. Cine se vinde şi nu cine cumpără. Prin aceasta se poate explica tăcerea guvernării”, a spus Petrache.

Cei doi jurişti au adus şi recomandări pentru a combate fenomenul mafiot în ţară. Astfel, potrivit lor, este nevoie de convocare unei comsii parlamentare, constituirea unui tribunal obştesc, reatestarea tuturor angajaţilor CCCEC, reorganziarea instituţională a organelor de stat, dar şi suspendarea din funcţii a celor care cad sub incidenţa acuzaţiilor.

În final, Plugaru și Petrache au declarat că nu e clar de ce Ghimpu cere ca Zubco să se autoinvestigheze în cazurile menționate. „Daca Ghimpu nu va lua măăsuri clare, nu-i va suspenda pe Zubco și pe Chetraru, îl vom bănui de protecționism și complicitate!”, a adăugat Plugaru.

Tot astăzi a avut loc ședința Consiliului Suprem de Securitate, în care s-a discutat despre cazul Plahotniuc și despre acuzațiile care i-au fost aduse acestuia. După ședință, președintele Mihai Ghimpu a declarat că a fost audiat un raport și că au fost deschise dosare penale în cazul mai multor insituții, precum Victoriabank, hotelul Codru, SA „Gemenii”, SA „Carmez” și SA „Franzeluța”. Ghimpu a precizat că în cazurile unor instituții au fost deschise câte două - trei dosare și că în Republica Moldova există crimă organizată, dar că o anchetă în acest sens nu ar putea da rezultate pentru noapte. 
sursa: jurnal.md
foto: jurnal.md

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Blog din Moldova Display Pagerank toateBlogurile.ro