duminică, 27 martie 2011

Unirea Basarabiei cu Romania, sarbatorita la Chisinau

Ziua Unirii Basarabiei cu Romania, petrecuta acum 93 de ani, a fost sarbatorita, duminica, la Chisinau, dar au existat si persoane care au organizat proteste, iar un fruntas comunist a acuzat "patronii politici de la Bucuresti" ca submineaza statalitatea Moldovei.

Mai multe persoane au depus flori la mormintele celor care au votat actul de unire, in timp ce cativa membri ai Partidului Patriotii Moldovei au protestat in centrul Capitalei, scrie Romania Libera.

Cativa tineri din Romania au spus ca au venit la Chisinau special pentru a marca aceasta zi impreuna cu tinerii din Republica Moldova.

Organizatia de tineret a Partidului Liberal din Republica Moldova a anuntat ca va deschide un fond pentru a instala pietre comemorative la mormintele celor care au semnat actul de unire.

In paralel, cativa membri ai Partidului Patriotii Moldovei au organizat un flash-mob in fata monumentului lui Stefan cel Mare. "In 1918, la 27 martie, Moldova a fost cotropita de Romania regala", a afirmat presedintele "Patriotii Moldovei", Mihail Garguz.

"An de an, sustinuti din gros, si financiar, si ideologic, si logistic de catre patronii politici de la Bucuresti, promotorii lichidarii statalitatii moldovenesti flutura pe strazile Chisinaului steagurile unui stat strain, scandeaza slogane xenofobe, marsaluiesc de rand cu gruparile neonaziste romane si sfideaza in mod obraznic identitatea moldoveneasca a populatiei Republicii Moldova", a comentat pe blogul sau deputatul comunist Igor Dodon, unul dintre fruntasii opozitiei, al carui nume este luat in calcul atunci cand se vorbeste despre posibili succesori ai lui Vladimir Voronin.

Drept replica la sarbatorirea zilei de 27 martie, Dodon propune un nou slogan pentru moldovenii de pe ambele maluri ale Prutului. "Sa le raspundem cu un slogan si cu o campanie care pune accent pe identitatea noastra nationala, de moldoveni, care ne leaga de moldovenii din Moldova de peste Prut. Nu vom spune "Romania - pamant moldovenesc!", ci vom spune "Unire, moldoveni!". Sa redesteptam identitatea moldovenilor din Romania, sa ne apropiem spiritual, sa ne regasim ca doua parti separate ale aceluiasi popor - poporul moldovensc".

La 27 martie 1918, Sfatul Tarii a decis, cu majoritatea voturilor exprimate, semnarea Actului de Unire a Basarabiei cu Romania. Sursa: ziare.com

2 comentarii:

  1. Ca parca cu noi din alte parti ale Romaniei i-ar trebui traducator domnului care spune de "poporul moldovenesc"!:P

    RăspundețiȘtergere
  2. @mihaeladr, traducător nu i-ar trebui, dar bani primește din plin pentru că și-a băgat piciorul în tot pentru ce au luptat strămoșii noștri( nu sunt sigur că și ai lui, că mai mult seamănă cu un rus.În fine, nu le acord o prea mare atenție, că lingăiii ăștia au rămas încă din timpurile sovietice, iar pe zi ce trece cam o dau în bară ei, căci prea pupă curul rusiei, dar vorbesc despre independența statului moldovenesc, ridicol.
    Apropo, sunt din Chișinău, așa că vorbesc asumat.

    RăspundețiȘtergere

Blog din Moldova Display Pagerank toateBlogurile.ro