duminică, 5 iunie 2011

Dezmembrarea Romaniei Mari si esecul refacerii unirii dupa '90 - Documentar

Cu siguranta nu exista sarbatoare mai importanta pentru romani decat data de 1 decembrie. Cu mult fast sarbatorim evenimentele din 1918. Romania Mare, dezideratul atator generatii, a fost atunci implinit, prin unirea cu Transilvania. Dar este foarte ciudat cum Marea Unire, care se refera si la unirea din acelasi an a Basarabiei si Bucovinei, a devenit sa insemne doar unirea cu Ardealul.

Momentul 1940 a fost pentru Romania unul din cele mai dramatice evenimente din istoria recenta. Tara noastra a fost prinsa intre ghearele Uniunii Sovietice si a Germaniei Naziste. Astfel pierdem jumatate de Ardeal si Cadrilaterul. Romanii ramasi peste noua granita transilvaneana au avut de suferit ingrozitor in urmatorii ani. Masacrele de la Ip, Treznea, Sarmasu, Moisei precum si multe altele raman o dovada a brutalitatii trupelor horthyste.

Rascoala de la Tatarbunar

Insa acestea palesc in comparatie cu ce a infaptuit Lenin sau Stalin. Ultimatumul din iunie 1940 a reprezentat doar culminarea eforturilor Uniunii Sovietice de subminare a statului roman incepute inca din anii '20.

Imediat dupa Marea Unire s-a incercat asasinarea miseleasca a regelui Ferdinand, iar Rascoala de la Tatarbunar din 1924 a fost folosita cu succes de sovietici pentru a antagoniza lumea occidentala impotriva Romaniei.

Timp de cateva luni, agitatori sovietici au fortat granita, carand cu ei arme si munitii, incitand minoritatile locale la revolta. Cand aceasta a izbucnit, armata romana a intervenit si a inabusit rascoala. Sovieticii promisesera ca in momentul inceperii acestor evenimente armata rusa va trece Nistrul. Cateva baterii de artilerie de pe cealalta parte a raului au deschis intr-adevar focul, pentru a-i impulsiona. Insa, cum se va dovedi mai incolo, totul a fost o inselatorie planificata de Uniunea Sovietica pentru a discredita Romania.

Viziunea Moscovei ca Romania este un stat imperialist care a rapit independenta basarabenilor a avut mari reverberatii in vest, dupa Rascoala de la Tatarbunar. Si sa nu uitam de partidul comunist roman, care a fost scos in afara legii in acelasi an tocmai datorita promovarii dezlipirii Ardealului, Bucovinei, Basarabiei si Dobrogei de Romania.

Crearea primului stat "moldovenesc" dincolo de Nistru

Rascoala de la Tatarbunar a mai avut o consecinta. Stalin si-a permis astfel sa "infiinteze" la granita cu Romania o entitate statala artificiala numita Republica Autonoma Sovietica Socialista Moldoveneasca.

Aceasta ar fi fost de fapt ramasita statului moldovenesc ce nu fusese anexat de tara noastra in 1918, creand un asa-zis continuator si incercand sa legitimizeze pretentiile sovietice asupra Basarabiei.

Raptul Basarabiei si Bucovinei de Nord

Atunci cand Basarabia si Bucovina de Nord au fost anexate, in iunie 1940, sovieticii au trecut la executii si deportari in masa ale romanilor. La Fantana Alba, 3.000 de oameni ce vroiau sa se refugieze in Romania au fost mitraliati de soldati sovietici. De altfel, in momentul eliberarii Basarabiei si Bucovinei, s-au descoperit cu oroare zeci de gropi comune. Este estimat ca numarul victimelor pe intreaga perioada a regimului sovietic in aceste doua provincii romanesti ajunge undeva la 700.000.

Consecintele devastatoare pentru tara noastra a celui de-Al Doilea Razboi Mondial au fost agravate de comunistii romani, servili regimului sovietic. In 1947 se recunoaste granita intarita de ultimatumul sovietic din 1940 si ca un semn al obedientei absolute, in anul urmator, Petru Groza semneaza un protocol prin care Insula Serpilor este cedata Uniunii Sovietice.

Stalin cioparteste Basarabia, sudul si nordul revenind Republicii Socialiste Sovietice Ucrainene, iar restul Basarabiei devine Republica Sovietica Socialista Moldoveneasca. Totusi, isi da acordul ca intregul Ardeal sa revina inapoi Romaniei, ca o contributie a efortului de razboi impotriva nazistilor.

Reintregirea, un vis frumos al anilor '90

Dupa revolutie, insuccesul inlaturarii vechii nomenclaturi din aparatul de stat a condus la situatia dezastruoasa, din toate punctele de vedere, de astazi. Printre altele s-a evitat discutarea problemei unirii, desi poporul roman isi dorea acest lucru.

Astfel, reintregirea cu Basarabia a fost sabotata atat din interior, dar va fi si din exterior. Escaladarea tensiunilor dintre populatia rusa minoritara si romanii majoritari din Basarabia a dat nastere la Conflictul din Transnistria. Separatistii au fost sprijiniti de Armata a 14-a Rusa si au infiintat dincolo de Nistru un stat autoproclamat.

O situatie asemanatoare o intalnim in Abhazia. Provincia georgiana a fost anexata de Uniunea Sovietica, alaturi de intreaga Georgie in anii '20. Dupa destramarea statului sovietic, Federatia Rusa a sprijinit tendintele separatiste din aceasta provincie ducand la o serie de razboaie si epurari etnice indreptate impotriva georgienilor. Statul georgian clasifica acest teritoriu ca fiind sub ocupatie rusa, in constrast cu pozitia oficiala a Federatiei Ruse care sustine ca Abhazia este independenta.

In 1997, un alt teritoriu romanesc a fost instrainat. Adrian Severin, pe atunci ministru de externe, a renuntat la orice pretentie romaneasca fata de Insula Serpilor si a cedat-o benevol Ucrainei.

Pretextul a fost cel al aderarii Romaniei la NATO, care nu se putea face daca existau astfel de revendicari teritoriale din partea tarii noastre. Desi au primit insula, ucrainienii au cerut apoi si extinderea frontierei maritime in detrimentul nostru, ajungandu-se cu acest litigiu pana la Curtea de la Haga.

Dupa cum observam, astazi avem de-a face cu o Romanie dezmembrata. Granita estica ramane in continuare mostenirea tragica a cumplitului an 1940. Insa, romanii din dreapta si stanga Prutului nu au uitat ca, in ciuda imprejurarilor potrivnice, ei pot fi din nou uniti. Ca in ciuda minciunilor si a manipularilor poate exista o Romanie reintregita, iar cele doua Poduri de Flori din mai 1990 si iunie 1991, raman un monument incontestabil al acestei dorinte. Sursa: Ziare.com / www.tribuna-basarabiei.ro

3 comentarii:

  1. CENACLUL «FLACARA RE-UNIRII »
    O idee: sa incepem acum din luna decembrie organizarea unui CENACLU «FLACARA RE-UNIRII» prin toate oraselele si satele mai mari din Moldova de Est, cu cântareti patrioti de valoare, poeti adevarati, tineri, studenti si liceeni cu creatiile lor, oameni de buna credinta. Ceva in genul Cenaclului » Alexei Mateevici»
    de prin anii 1988 din Gradina Publica din Chisinau, condus de Anatol Salaru, actual ministru. Dar de organizat asemenea manifestari la scara mai mare, in sali incapatoare si spatioase , cum facea Adrian Paunescu in România prin anii 1970.
    IAR TEMA SPECTACOLULUI SA FIE RE-UNIREA CU ROMANIA. FRAZA CARE VA TREBUI SA FIE REPETATA DE ZECI DE ORI DE PE SCENA, INTRE CâNTECE SI LUARI DE CUVâNT ! LUCRU FOARTE IMPORTANT- UN MESAJ CARE TREBUIE SA FIE INTIPARIT IN MINTEA PRIVITORILOR PENTRU MULTE ZILE IN CONTINUARE !
    Iata câteva slogane care pot fi repetate impreuna cu multimea intre cântece sau la sfârsitul spectacolului:
    a) Unu, noua, unu, opt = doi şi zero, unu, doi ! /= 1918-2012 /
    b) România Mare — vechile hotare !
    c) De la Nistru pân’ la Tisa -cântati verbul «a visa» !
    d) Re-Unirea, Re-Unirea, ne aduce Bucuria !
    daca vor fi conditii tehnice -un ecran pe scena, s-ar putea de prezentat diferite clipuri patriotice video .
    Si bineinteles, de adus cât mai multe drapele tricolore in sala, pe scena, cocarde tricolore, panglici tricolore, esarfe. Cine este acel businessman patriot, care ar oferi gratis aceste insemne tricolore ?
    1. Vom avea nevoie de câteva persoane puternice si curajoase, care vor fi capabile sa realizeze acest proiect.
    De obicei la moldoveni, toti trag in parti diferite. De aceea, vom alege un coordonator general, si un mic grup de intitiativa care va coordona toate activitatile. Caci vor aparea destui dornici de ajutor, dar care vor incurca numai, sau si mai rau, vor fi provocatori infiltrati pentru a ne dezbina. De aceea vom avea nevoie de o disciplina si o buna organizare si administrare a manifestatiilor.
    2. Dragii nostri poeti si scriitori: va iubim foarte mult ! Dar acum avem nevoie de fapte concrete pentru a RE-Aliza Unirea. Mai multe actiuni si mai putine vorbe. Ati semnat Apelul Forului Democrat al Românilor din RM de Re-Unire cu România din 16 mai 2011. Foarte bine ! Dar v-ati oprit acolo. Din luna mai nu ati mai organizat nici o activitate ! Cel putin trebuia de facut o publicitate acelui APEL- in toate publicatiile din Moldova, cu traduceri in toate limbile europene, si de trimis la toate organizatiile internationale si ambasadele.
    Caci, faceti o experienta: cautati pe Internet cu =www.google.com= ca sa gasiti textul Apelului din 16 Mai 2011 si veti vedea: trebuie sa cauti mult si bine pâna il vei gasi pe undeva pe la comentarii sau subsoluri.
    Deci, ne trebuie actiuni concrete ! Si nu Vorbar -A.I.E ! De grupul istoricilor «Anul 1812» tot nu se aude nimic deja de jumatate de an ! Iar Timpul trece !
    3. Un eventual coordonator general pt. toate activitatile de pregatire:
    poate tânarul medic Dragos Galbur ?
    http://blog.galbur.md
    4. Ca sa atragem mai multi spectatori, pe cap de afis se poate indica un Invitat de Onoare.
    De exemplu: Anastasia Lazariuc, sau Ion Suruceanu, sau Nina Crulicovschi, sau Stefan Petrache, sau Ian Raiburg, sau fostul O-Zone, si altii mai tineri, etc, etc. Bineinteles daca acesti artisti sunt cu inima deschisa si imbratiseaza ideile Re-Unirii.

    RăspundețiȘtergere
  2. 5.Ar fi bine ca in cadrul spectacolului, intre cântece cineva sa vorbeaqsca vreo 10 min despre Avantajele Re-Unirii: integrare europeana, sistem fara viza, posibilitatea de a lucra in toata tarile din Europa, salarii mai ridicate, pace in jurul nostru, etc. de invitat un profesor, activist sau mare patriot !
    eventual Ilie Bratu ? Preşedintele Asociaţiei «PRO ROMÂNIA»:
    http://www.proromania.net/toppage2.htm
    http://unionistul.blogspot.com/
    6. Actrita Ninela Caranfil ne-ar putea recita unele fragmente din textele sale preferate referitor la România Mare !
    7. De inchiriat cele mai mari sali de concerte din oraselele respective.
    Bineinteles ca totul se va face pe baza de volutariat, fara bani, din inima si din suflet !
    8. Pentru a avea o audienta si un impact cât mai mare,
    va fi nevoie de facut o PUBLICITATE agresiva cât mai MARE:
    din timp, cu o luna inainte, de pregatit afise mari si de postat in locurile importante din oras si afise mai mici
    pentru a fi distribuite in transport, biserici, piata, scoli, institutii.
    BUNA PUBLICITATE este primordiala pentru o buna REUSITA !
    Si la radio, in presa, la TV — acolo unde este posibil.
    Cine se poate angaja intr-o asemenea activitate ?
    - afise — poate domnul Ion Mischevca ?
    http://mischescu.blogspot.com
    - publicitate media- poate jurnalista Eleonora Lisnic ?
    http://eleonora-lisnic.blogspot.com
    - fotografii si video, youtube, etc.
    poate patriotul Tudor Cojocariu ?
    http://tudorcojocari.wordpress.com
    - publicitate Internet / postarea anuntului Spectacolului pe toate paginile posibili si imposibile de pe Internet/
    poate jurnalista Valenta ? si vestitorul Trubadur ?
    - publicitate la Balti, poate domnul Iurie Ungureanu ?
    http://www.pavlicenco.md/2011/11/22/documente-oficiale-despre-lista-sandrovschi-si-furnizorul-ei/
    9. Cam pe la sfârsitul concertului, o mica echipa de voluntari ar putea strânge semnaturile celor dornici pt.
    Re-Facerea României Mari, actiune anuntata anterior d epe scena de catre coordonatorul spectacolului.
    Acest Coordonator de pe scena ar trebui sa fie ceva in genul Adrian Paunescu — sa aiba o voce puternica, curajoasa, o buna dictie, un zâmbet pe fata si o inima buna de român.
    O Coordonatoare ? Eventual — actrita Mihaela Strâmbeanu ?
    / in aminitirea patriotului gruzin Levan Abashidze ? /

    RăspundețiȘtergere
  3. 10. Pentru a evita orice scandal sau provocare din partea rusofonilor sau a acelor moldovenisti buimaciti, este nevoie de anuntat politia ca sa aiba si ea o patrula in incinta respectiva pentru a asigura ordinea. Totodata este bine de organizat si o mica garda nationala din câtiva tineri atletici cu banderolele respective tricolore pt. a mentine ordinea in tandem cu politia.
    11.
    Un eventual calendar al concertelor:
    1) 18 Decembrie 2011 — or. Soroca
    2) 25 Decembrie 2011 — or. Balti
    3) 1 Ianuarie 2012 — or. Briceni
    4) 8 Ianuarie 2012 — or. Ocnita
    5) 15 Ianuarie 2012 — or. Donduseni
    6) 22 Ianuarie 2012 — or. Edinet
    7) 29 Ianuarie 2012 — or. Drochia
    etc.
    12. N.B. un model de:
    -INVITATIE-
    Cenaclul muzical «Flacăra Re-Unirii»
    ajunge la Balti
    cu un Spectacol de muzica si poezie de zile mari
    dedicat Re-Unirii cu Patria-Mama România /1918-2012/
    invitata de onoare: cântareata Anastasia Lazariuc de la Bucuresti
    coordonator: poeta Monica Stănescu
    intrarea GRATIS
    VA POFTIM DIN TOATA INIMA
    cu toata familia, prieteni si vecini !
    Duminica, la 25 Decembrie 2011, orele 16
    sala Palatului Feroviarilor, strada Sperantei, nr. 2012
    -------------------------------------------------------
    13. Toti cei dornici sa promoveze acest proiect:
    cântareti, artisti, poeti, studenti si liceeni patrioti, toata lumea dornica sa ajute la constituirea acestui
    CENACLU «FLACARA RE-UNIRII » sunt rugati sa lase comentariile si parerile lor pe acest Forum al domnului profesor Anatol Petrencu
    http://anatolpetrencu.md
    ca apoi sa fie constituit grupul de coordonare si sa incepem activitatea cu primul concert la Soroca la 18 Decembrie ! Grabiti-Va, timpul nu asteapta ! Anul 2012 se apropie ! Am ratat deja o sansa a Re-Unirii in 1991 !
    Inca o data: PUBLICITATEA va fi cel mai important scop al Cenaclului !
    CENACLUL «FLACARA RE-UNIRII »

    RăspundețiȘtergere

Blog din Moldova Display Pagerank toateBlogurile.ro