duminică, 4 septembrie 2011

R. Moldova ar putea avea un presedinte femeie

Dupa mai bine de doi ani fara un presedinte, Republica Moldova se afla in poziţia in care exista doi posibili candidati la aceasta functie, ambii de sex feminin. Atat puterea, cat si opozitia, au facut aluzii mai mult sau mai putin starvezii la posibilitatea ca impasul politic sa fie depasit cu ajutorul unei doamne.
Daca PCRM a numit-o direct pe Zinaida Greceanai pentru functia de presedinte, cu toate ca politicianul comunist nu are o imagine prea buna, fiind implicata in mai multe scandaluri cu iz de coruptie, de pe vremea guvernarii Voronin, PL a dat de inteles ca acolo unde nu au reusit barbatii ar putea avea succes o femeie.

Liderul PL, Mihai Ghimpu, a lasat sa se inteleaga ca o femeie presedinte ar fi o solutie reala, in cazul in care cei trei barbati din AIE nu se vor intelege, scrie Unimedia. "Daca noi nu ne intelegem timp de doi ani, inseamna ca barbatii trebuie sa cedeze puterea", a spus Ghimpu.

Mai multe voci importante din R. Moldova cred ca actualul viceministru al Afacerilor Externe si Integrarii Europene, Natalia Gherman, ar fi cea mai potrivita candidatura, fiind sustinuta atat de guvernare, cat si de opozitie.

Mai mult, in luna februarie, un grup de internautii moldoveni a lansat, pe o retea de socializare, un grup in sprijinul candidaturii Nataliei Gherman pentru functia de presedinte al tarii, reusind sa stranga peste o mie de persoane.

Analistul politic Petru Bogatu sustine ca presedintiei "nu i-ar strica astazi un parfum de femeie", dupa ce opt ani de zile, sub Voronin, "a fost scufundata in mizeria unor abuzuri de putere, iar de doi ani incoace zace in paragina".

Mai mult, "e un semn bun. Presati de timp, liderii AIE incep sa faca cedari, sa identifice un compromis", subliniaza analistul.

"Alegerea Nataliei Gherman ar fi, neindoielnic, pentru Republica Moldova, un castig si pe planul imaginii, dar si pe cel al eficientei. E scolita in Marea Britanie. A dovedit o prestatie diplomatica impecabila. Are o reputatie de invidiat in cercurile politice occidentale. Are si o experienta bogata, detinand functii importante in Ministerul de Externe atat sub guvernarea PCRM, cat si sub cea a Aliantei", considera Bogatu.

Natalia Gherman este casatorita, are un copil si este fiica primului presedinte al RM, Mircea Snegur. Doamna Gherman a absolvit Universitatea de Stat din Moldova, cu licenta in diplomatie, King's College, Universitatea din Londra, unde a facut un Masterat in Securitate.

Natalia Gherman munceste in cadrul MAIEI inca de la inceputul anilor '90.

Pe data de 9 decembrie 2010, oficialului moldovean i-a fost conferit Ordinul Regal Steaua Polara in gradul Comandor Clasa I al Regatului Suediei, pentru contribuţie personala la promovarea relatiilor moldo-suedeze, in capacitate de Ambasador al Republicii Moldova in Suedia si ulterior viceministru de Externe.

O singura problema totuşi: Natalia Gherman susţine ca nu doreşte sa candideze la funcţia de şef al statului.

"In primul rand, le mulţumesc persoanelor care s-au expus în termeni pozitivi fata de mine, în particular grupului lansat pe Facebook. Trebuie sa admit ca pe multe persoane care au lansat initiativa respectiva nu le cunosc. La fel, voi remarca ca nu am cunoscut despre initierea acelui grup. Cat priveste subiectul privind candidatura mea pentru postul de Preşedinte al Republicii Moldova, tin sa remarc ca nu intentionez sa candidez pentru aceasta inalta functie", a spus Natalia Gherman. 
Sursa: Ziare.com

Un comentariu:

 1. Concurs “Limba română în Basarabia”. Premiu: 500 euro !
  ———————————————————————--------------------------------
  Premiul acestui concurs este asigurat de
  “Departamentul pentru Românii de Pretutindeni”
  condus de Secretarul de Stat Eugen Tomac
  / basarabean de la Cetatea Alba /
  din guvernul României de la Bucuresti.
  http://www.dprp.gov.ro/
  N.B.
  O sugestie:
  pentru o mai buna transparenta, trimiteti articolele Dvs.
  direct si la Bucuresti sau lasati-le si pe pagina Internet
  a Departamentului ca comentarii.
  Pentru a evita orice dubii de participare prin mijlocitori !
  Iata adresa e-mail a Departamentului respectiv:
  drp@dprp.gov.ro

  Coordonator al concursului:
  /fara publicitatea de rigoare in mass-media din RM/
  jurnalistul George Damian de la ziarul “Timpul” din Chisinau
  /ziarul lui Costache Tanase care nu publica nici o informatie despre concursurile acestea ! Oare de ce ? /

  perioada de inscriere:
  record -maraton- graba -nemasurata:
  10-25 septembrie 2011 :
  http://www.blog-pentru-basarabia.ro/concurs-limba-romana-in-basarabia-premiu-500-euro-850/

  RăspundețiȘtergere

Blog din Moldova Display Pagerank toateBlogurile.ro