luni, 26 noiembrie 2012

Iulian Chifu: o solutie de rezolvare a conflictului din Transnistria inseamna "reintegrarea teritoriala a Republicii Moldova".


Iulian Chifu, consilier prezidential pentru Afaceri Strategice si Securitate internationala, afirma ca o solutie de rezolvare a conflictului din Transnistria inseamna "reintegrarea teritoriala a Republicii Moldova".
Intrebat daca vizita sa la Chisinau se vrea o replica la cea efectuata de reprezentantul Rusiei, Dmitri Rogozin, Iulian Chifu a negat, precizand ca Rogozin este om politic si actor, care trebuie sa mai citeasca "vreo doua biblioteci", pentru a putea vorbi "profesional despre conflice".

"Salutam eforturile Republicii Moldova de a deschide calea negocierilor de a sustine bunele relatii cu administratia nistreana si de a mentine cursul ascendent al negocierilor, chiar daca, din pacate, dupa un inceput incurajator la schimbarea conducerii autoritatilor separatiste, observam mai nou pasi inapoi si limitari tot mai importante ale dorintei de negociere si apropiere a pozitiilor ale administratiei de la Tiraspol", a declarat Iulian Chifu, dupa vizita efectuata recent la Chisinau.

Consilierul prezidential spune ca "a notat" existenta unui "activism crescut al Federatiei Ruse la Tiraspol, pe dimensiunea militara, politica, economica, sociala, financiara".

"Merita evaluat, din punct de vedere juridic, daca o parte a acestor actiuni nu contravin suveranitatii Republicii Moldova si pozitiei constante a Moscovei de sustinere a suveranitatii si integratatii teritoriale a Republicii Moldova", a mai subliniat Iulian Chifu.

Cat priveste solutiile posibile pentru rezolvarea conflictului nistrean, acesta spune ca trebuie avut in vedere un statut special al regiunii.

"O solutie a conflictului nistrean inseamna reintegrarea teritoriala a Republicii Moldova. Pozitia principiala a Romaniei este sustinerea integritatii teritoriale, a suveranitatii si independentei politice a Republicii Moldova, in granitele recunoscute international.

De aceea, o solutie pentru conflict este un statut special al regiunii, daca e justa si durabila, conform dreptului international, daca permite functionalitatea statului Republica Moldova si dreptul de a-si alege liber optiunile de securitate si prosperitate, respectiv de a decide liber in politica externa, de securitate, de aparare, in orientarea strategica spre integrarea in Uniunea Europeana.

Republica Moldova a votat in unanimitate, inca din vara anului 2005, in Parlament orientarea strategica si optiunea integrarii europene, iar Romania apara si sprijina aceasta optiune si orice solutie ce este acceptata de autoritatile legitime ale Republicii Moldova", a mai declarat Iulian Chifu.

Consilierul pe probleme de securitate a mai subliniat faptul ca Romania sustine optiunea Republicii Moldova privind retragerea trupelor ruse si armamentelor de la Colbasna, din regiunea separatista.

"De asemenea, Romania sustine schimbarea formatului de asa-zisi 'pacificatori' din zona de securitate si inlocuirea cu o misiune civila, real multinationala, de observatori. Romania sustine principiul consimtamantului statului-gazda pentru prezenta trupelor straine, a armamentelor si soldatilor intelegand prin aceasta ca, pe teritoriul recunoscut international al Republicii Moldova, consimtamantul apartine autoritatilor legitime de la Chisinau", a mai declarat Iulian Chifu.

Dimensiuni paralele

Cat despre declaratiile controversate ale lui Dmitri Rogozin facute dupa vizita la Cotroceni, Iulian Chifu a refuzat un comentariu.

"Nu comentez public declaratiile domnului Rogozin, care este un oficial rus, cu rol in relatiile bilaterale intre Federatia Rusa si Republica Moldova. De altfel el are multiple roluri, nici unul in relatie cu Romania. Ce pot spune despre asocierea eventuala cu Dmitri Rogozin este ca este neavenita.

Domnul Rogozin este un politician, cu aspiratii la presedintia Federatiei Ruse si absolvent de actorie. Eu nu am aspiratii politice in Romania, sunt doar consilier pentru Afaceri Strategice si Securitate Internationala al presedintelui Romaniei si sunt specializat in analiza de conflict si decizie in criza.

Suntem pe dimensiuni paralele, nu putem fi comparati, eu neavand aspiratii politice, iar domnului Rogozin trebuindu-i sa mai citeasca vreo doua biblioteci pentru a discuta profesional despre conflicte.

E adevarat ca exista numeroase persoane in MAE rus, in Consiliul Securitatii Nationale si in administratia presedintelui Putin care sunt pregatite, au cunostinte si sfatuiesc decidenti precum ministrul de Externem Serghei Lavrovm sau presedintele Putin pe aceste teme. Domnul Rogozin nu se afla in aceasta categorie, deci nu exista termeni de comparatie", a mai declarat consilierul prezidential Iulian Chifu.
Sursa: Ziare.com / Foto: Adevarul.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Blog din Moldova Display Pagerank toateBlogurile.ro