marți, 2 martie 2010

Chisinaul si Tiraspolul doresc reluarea negocierilor din dosarul transnistrean

Reprezentantii Republicii Moldova si ai regimului separatist de la Tiraspol au anuntat marti, la reniunea OSCE de la Viena, ca doresc sa reia in 2010 negocierile formale privind reglementarea dosarului transnistrean.
"Obiectivul a fost fixat pentru reluarea negocierilor in formatul 5+2 in cursul acestui an", mentioneaza un comunicat al Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), relateaza AFP.

Chisinaul si Tiraspolul, cele doua parti aflate in conflict, alaturi de cei trei mediatori (Rusia, Ucraina, OSCE) si cei doi observatori (UE si Statele Unite) au decis, de asemenea, sa se intalneasca "cu regularitate, frecvent".

Negocierile in formatul 5+2 au fost intrerupte la sfarsitul lunii februarie 2006, cand Republica Moldova si Ucraina au conditionat exportul produselor transnistrene de inregistrarea intreprinderilor la Camera Inregistrarii de Stat a Republicii Moldova. Masura a fost calificata de Tiraspol drept blocada economica. Discutiile privind statutul Transnistriei au fost reluate in 2008, sub medierea Moscovei.

De altfel, presa de la Chisinau a scris luni ca partea transnistreana spera ca la reuniunea de la Viena sa ia cunostinta de pozitia Chisinaului oficial fata de declaratia comuna a presedintilor Rusiei, R. Moldova si Transnistriei, din 2009.

"La sfirsitul saptaminii trecute am trimis o adresare partii moldovene cu solicitarea de a explica oficial pozitia sa referitor la declaratia de la Moscova in privinta principiilor in baza carora delegatia moldoveana doreste sa edifice procesul de negocieri, in special in operatiunea pacificatoare", a afirmat ministrul de externe al regimului separatist de la Tiraspol, Vladimir Iastrebceac, citat de INFOTAG.

Tiraspolul pledeaza pentru mentinerea in regiune a "pacificatorilor" Rusiei si chiar pentru majorarea contingentului. Chisinaul considera ca faza militara a conflictului s-a incheiat demult si pledeaza pentru inlocuirea contingentului de pacificatori cu o misiune internationala de observatori civili.

Transnistria si-a declarat independenta fata de Republica Moldova la 2 septembrie 1990, dar aceasta nu este recunoscuta pe plan international. Rusia are in Transnistria trupe despre care afirma ca sunt de mentinere a pacii, iar Moscova sustine economic regimul separatist de la Tiraspol.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Blog din Moldova Display Pagerank toateBlogurile.ro