duminică, 19 septembrie 2010

Opinii: Ideologia şi democraţia

  Vestitul Machiavelli spunea undeva că vrea să  nimerească în iad și nu în rai. Motivul: „ în iad se va putea delecta în societățile papale și regale, iar în rai vor fi  săracii, călugării și apostolii...”
   Continuând ideea  prin asocierea la noțiunea de „ civilizație” mă întreb: „Dar ce presupune  o civilizație ? Logica  zice că fără cultură și moralitate poate  exista numai societatea primitivă. Cu cât societatea este mai dezvoltată ,iar nivelul tehnic de dezvoltare este mai înalt, cu atât este mai periculoasă pentru o astfel de societate lipsa culturii și moralității. Deci, simplu spus, civilizația este automobilul, moralitate și religie, un șofer.
    Astăzi, cea mai mare ruptură  se  observă  între  progresul tehnico-științific  și valorile morale. Un  exemplu. Toate religiile lumii spun că hoțiile sunt un păcat. Dacă omul n-a muncit, iar banii i-au venit ușor, sufletul lui va înceta să mai emane energie. Începe degradarea sufletului, apoi și a soartei. Banii , necâștigați prin sudoarea  frunţii, omoară prin faptul că se distruge potențialul energetic al individului.
     Despre suflet și  emanarea de energie  mai citisem undeva precum  că „ plângăreții și nemulțumiții”  trăiesc mai puțin și se îmbolnăvesc mai des. De ce? S-a dovedit  că un om veșnic nemulțumit de situație, va cheltui mai multă energie pentru a o schimba ori a o învinge. Când încerci să oferi mai mult decât consumi este mai bine, spun învățații.
      Cunoaștem cu toții acele 10 porunci din Biblie. Dacă stai să le analizezi, apoi vezi că ele toate sunt îndreptate la întărirea unității noastre cu Dumnezeu, adică  la  mărirea dragostei din suflet și restituirea energiei.
    Cine fură ceva străin? Doar acela care se lenevește  să câștige ce este al său. Cine invidiază? La fel, doar acela, care lăuntric țintește să ia , nu să-și facă singur. Pentru ce e nevoie să-ți onorezi părinții? Stima fată de părinti  mai întâi presupune grija față de ei, celelalte vin de la sine.. Pentru ce o zi în săptămână trebuie să ne odihnim? Pentru ca energia depusă în decursul săptămânii să nu ne lege prea mult de partea materială, deoarece acesta duce la degradarea morală. În care cazuri, se produc omoruri? Cauza e  aceeași- consumul. Consumul este sclavul cerințelor noastre. Pentru a-și îndeplini cerințele individul este gata să fure, să mintă, să omoare chiar. Cunoașterea acestor porunci stau în subconștientul oricărui om și bate ca un ceas:-- nu ucide, nu fura, nu invidia, fii grijuliu... Prin aceasta cerințele animalice se transformă în cerințe omenești și Dumnezeeşti. De aici, concluzia: o credință curată înnobilează civilizația.
     Acum să vedem ce-a făcut  socialismul şi comunismul.
       Oficial socialismul s-a dezis de  religie, dar în realitate s-a întors la religia păgână prin tinerea lui Lenin în mausoleu. Ascunzând păgânismul sub denumirea de creștinism, socialismul a pus păgânismul sub drapelul ateismului. În acest păgânism era și partea sa  spirituală: conștiința colectivă, proprietatea comună, gândirea strategică.Comparativ cu păgânismul european, păgânismul socialist a fost ceva mai progresist ,deoarece  moralitatea și unele idealuri au fost puse mai sus de interesele materiale.
     Dar, odată cu  progresul civilizației occidentale, și în  socialism a început degradarea morală. Au  schimbat-o prin  ideologia comunistă. Presupun că, comunismul este o reacție la adâncirea slăbirii creștinismului de pe vremea aceia, cu toate că în acele vremuri peste tot ni se băga pe gât ateismul. Lumea sa dat cu confortul material, tot mai mult uitând de morală și suflet.
       Religia și-a pierdut  puterea, fiind marginalizată, n-a fost în stare să lămurească nimic, iar  lumea  o luase deja  pe o cale greșită.
   Bolșevicii ne-au demonstrat că, pentru fericirea tuturor este nevoie de distrus statul ca organ al violenței. Dar când statul a fost distrus au fost nevoiți să creeze un aparat și mai dur și mai represiv...
  Până la urmă socialismul s-a destrămat. Să ne întrebăm, însă:-- oare s-au învățat oamenii să cugete, să gândească? Experiența ne dovedește contrariul. Acel mare stat-- URSS  a fost distrus din nou, dar de data aceasta distrugerea s-a produs nu numai la nivel fizic, ci și spiritual- moral.
      Atunci, în primii ani  de libertate și democrație  majoritatea credeau și mai cred și astăzi, că democrația e lipsa voinței, că democrația ne este slugă în marele noastre pofte materiale  și poate funcționa fără o disciplină severă, și  în  lipsa dictaturii legii.
   În Occident, democrația   a apărut ca un instrument  pentru a apăra proprietatea privată. Prin părțile noastre, atât în Rusia după 1917, cât și pe timpurile  fostei URSS  proprietatea privată lipsea, deci apărarea drepturilor personale nici nu exista. De aceea nici nu  era vorba de democrație.
   Abia M. Gorbaciov a înțeles că democrația fără o ideologie se termină cu hoții și distrugeri, că  democrația este cu neputință fără un cod bine gândit de legi, fără libertatea presei, fără controlul asupra demnitarilor de orișice factură și rang, și înlocuirea lor, dacă ei  nu-și îndeplinesc  funcțiile ori  aduc prejudicii societăți și statului prin acțiunile lor.
    Toate acestea le avem  și astăzi în societatea moldovenească. Deci, este nevoie să scăpăm pentru totdeauna de această ideologie totalitar- comunisto-bolșevică. Avem nevoie de o nouă  ideologie statală, prin care să putem schimba mentalitatea noastră . Desigur, și cu ajutorul religiei  creștin-ortodoxe curată ca lacrima și fără impuneri politice și imperiale.
 
Articol trimis de d-na Herţa Maria

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Blog din Moldova Display Pagerank toateBlogurile.ro