sâmbătă, 17 martie 2012

Romania transmite felicitari pe toate canalele


Republica Moldova are in sfarsit presedinte, dupa o perioada record, in persoana lui Nicolae Timofti. Cum era de asteptat, personalitatile politice din Romania au transmis imediat felicitari.
Printre primii s-a regasit presedintele Romaniei, Traian Basescu, care l-a felicitat telefonic, vineri, pe noul presedinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti, potrivit unui comunicat de presa remis redactiei Ziare.com.

Discutia dintre cei doi sefi de stat a avut loc la scurt timp dupa confirmarea alegerii lui Nicolae Timofti in functia suprema in Moldova. Traian Basescu i-a adresat acestuia urari de succes in indeplinirea mandatului si l-a asigurat de sprijinul sau deplin pentru continuarea proceselor de reforma interna si de apropiere de Uniunea Europeana.

Preseidntele roman a remarcat importanta majora a alegerii Presedintelui in Republica Moldova, care a permis depasirea impasului institutional generat in ultimii 3 ani, felicitand si clasa politica de la Chisinau pentru acordul exprimat vineri in Parlament.

In acelasi timp, Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei a salutat rezultatul alegerilor prezidentiale, apreciind ca aceasta reusita este un moment important in evolutia institutionala si in confirmarea vocatiei europene si democratice a acestei tari.

"Alegerea, in functia de sef al statului, a candidatului Aliantei pentru Integrare Europeana, Nicolae Timofti, reprezinta o garantie a continuarii proceselor interne de reforma si a angajamentelor asumate in relatia cu Uniunea Europeana", se arata intr-un comunicat MAE remis redactiei Ziare.com.

Romania reitereaza sustinerea pentru parcursul european al Republicii Moldova si isi exprima speranta ca eforturile clasei politice de la Chisinau vor conduce la finalizarea reformelor necesare atingerii obiectivelor europene in folosul tuturor cetatenilor acestui stat.

La randul sau, Partidul National Liberal a salutat alegerea lui Nicolae Timofti, dupa trei ani de criza.

"Votul dat astazi de parlamentarii de la Chisinau ofera Republicii Moldova
sansa de a avansa pe calea reformelor statului si a integrarii europene si
pune astfel capat crizei constitutionale care s-a instalat incepand cu 2009", se arata in comunicatul PNL, remis Ziare.com.

Monica Macovei, presedinte al Delegatiei la Comisia parlamentara de cooperare UE - Republica Moldova, l-a felicitat, intr-un comunicat, pe Nicolae Timofti, apreciind ca este un "moment asteptat de toti politicienii europeni".

"Republica Moldova este prima dintre tarile din Parteneriatul estic care
negociaza inceperea procesului de aderare la Uniunea Europeana care si-a indeplinit conditiile cerute de UE si, de aceea, este data mereu ca exemplu. Republica Moldova trebuie sa continue masurile de reforma - in politica, administratie, justitie etc - si, mai important, sa le puna in practica. Am incredere ca Alianta pentru Integrare Europeana si partenerii sai vor continua sa adopte masurile cerute pentru ca Republica Moldova sa se alature cat mai repede Uniunii Europene si pentru asta are toata sustinerea noastra", sustine Monica Macovei.

Presedintele Comisiei de Politica Externa din Senat, Titus Corlatean, a declarat ca saluta alegerea lui Nicolae Timofti in functia de presedinte al Republicii Moldova, adaugand ca este "un magistrat respectat, de o tinuta profesionala si o probitate morala deosebite".

"Este un moment politic important, care confirma directia proeuropeana a Republicii Moldova, care va oferi stabilitate actualei guvernari a Aliantei pentru Integrare Europeana si continuitate demersurilor de reforme interne si de apropiere de UE pe care acest guvern al AIE le desfasoara", a precizat Titus Corlatean.

Si presedintele Comisiei de Politica Externa din Camera Deputatilor, Atilla Korodi, a apreciat ca alegerea unui presedinte la Chisinau este imbucuratoare, punand capat unei perioade "cu multe incertitudini si cu multe momente critice pentru democratia din Republica Moldova".

Acesta a spus ca "odata cu alegerea unui presedinte care sa-si asume destinul proeuropean al Republicii Moldova vor putea sa se continue reformele proeuropene. Ceea ce inseamna si o apropiere de ceea ce reprezinta Romania, ca stat membru UE, si de ceea ce reprezinta UE, ca institutie care militeaza pentru democratie larga si o rezolvare cat mai grabnica a problemelor inghetate, respectiv a situatiei din Transnistria".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Blog din Moldova Display Pagerank toateBlogurile.ro