sâmbătă, 3 martie 2012

Sedinta de guvern Romania - R. Moldova: Proiecte comune, planuri de viitor

Foarte mulțumiți de rezultatul ședinței comune de guvern România - Republica Moldova de la Iași, premierii Mihai Răzvan Ungureanu și Vlad Filat au susținut, în cadrul conferinței de presa organizate după reuniunea oficiala, ca proiectele comune semnate de cele doua state vor contribui la dezvoltarea legăturilor bilaterale dintre cele doua state.
"Ședința de astăzi este prima de asemenea importanta, dintre cele doua state și vreau sa mulțumesc colegilor din Executivul de la Chișinău pentru documentele importante semnate astăzi.

S-a reușit o evaluare a ceea ce Executivul trecut a reușit sa construiască în privința relațiilor bilaterale și am stabilit construirea suplimentara, sub un orar precis, inițiative care sa justifice tot ceea ce ne interesează ca fiind strategic pentru ambele state", a declarat Mihai Răzvan Ungureanu, în cadrul unei conferințe de presa.

Printre scopurile stabilite în cadrul ședinței comune de guvern se numără sprijinirea Republicii Moldova în procesul de aderare la Uniunea Europeana, a dezvoltării parteneriatului strategic.

In opinia lui Ungureanu, apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeana, apropierea celor doua state, proiectele energetice de anvergura, intra "sub cupola intereselor recunoscute și de București și de Chișinău".

"Ma bucur ca partenerul meu direct este prim ministrul Filat, de care ma leagă și detalii biografice comune. Am avut în diferite situații nevoie unii de ceilalți. Am reușit sa găsim soluții la problemele care privesc în egala măsura România și Moldova. Dincolo de înțelegerile dintre ministere (...) dam curs direct unui plan de acțiune care sa pună în fapt toate prevederile parteneriatului nostru strategic", a adăugat Ungureanu.

La rândul sau, premierul moldovean și-a început discursul afirmând: "Se spune ca omul sfințește locul, in cazul meu pot spune ca și locul sfințește omul".

"Este important sa vorbim despre proiecte de anvergura de viitor. Abordarea a fost una pragmatica, ce se adresează rezolvării problemelor cu care se confrunta oamenii. Proiecte economice care vizează infrastructura, dezvoltarea relațiilor economice, au fost dominante pe agenda ședinței de guvern de astăzi.

Un domeniu aparte, vital pentru R. Moldova, care vizează securitatea energetica a tarii, a fost discutat în detaliu. Prioritatea numărul unu este interconectarea rețelelor de transport al gazelor naturale. Am convenit ca acest proiect sa fie finalizat pana la sfârșitul acestui an", a mai spus Filat.

Colegi de școală
Mihai Răzvan Ungureanu si Vlad Filat și-au adus aminte și de perioada studenției, ambii fiind absolvenți ai Universității "Alexandru Ioan Cuza" din Iași.

"Pe dl Ungureanu l-am văzut când eram student, dar nu pot sa spun ca l-am cunoscut foarte bine. Am avut ocazia sa-l cunosc după studenție, prin '98-'99, când eram tineri", a dezvăluit Vlad Filat.

"Avem amintirile comune ale unor studenți care, știindu-se de pe holurile aceleiași universități, au ce-si spune dar și ce sa facă împreună. Este o onoare ca doi absolvenți ai aceleiași universități sa se regăsească în poziții omoloage, la aceeasi masa, gândind la fel și simțind la fel", a spus, la rândul sau, Mihai Răzvan Ungureanu.

Documente semnate
Reprezentanții guvernelor României si Republicii Moldova, în frunte cu cei doi premieri Mihai Răzvan Ungureanu si Vlad Filat, au semnat după ședința comuna de sâmbăta de la Iași o serie de acorduri, cel mai important fiind planul de acțiuni privind cooperarea europeana.

Un alt document semnat se refera la cooperarea si ajutorul reciproc în cazul producerii dezastrelor, dar si la cooperarea in domeniul turismului.

De asemenea, a fost semnat un acord privind regimul juridic al mormintelor de război romanești situate în Republica Moldova.

Celelalte documente vizează securitatea sociala sau cooperarea intre Ministerele Muncii, ale Educației și Sportului.

  Următoarea ședință comuna de guvern va avea loc la Chișinău, la o data ce urmează sa fie stabilita.  
Sursa: Ziare.com
Foto: www.ziaruldeiasi.ro

Un comentariu:

  1. Acum 200 de ani jumătate din Moldova a trecut prin forța și silnicie la Imperiul Rus, Dumnezeu a vrut sa ne întâlnim acum cele doua jumătăți...

    RăspundețiȘtergere

Blog din Moldova Display Pagerank toateBlogurile.ro